Mit tartalmaz egy targoncavezető tanfolyam?

A targoncavezető tanfolyam manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Az, hogy minek köszönhető, arra sok válaszlehetőség létezik, de ebben a cikkben nem is arra keresünk választ. Lássuk hát, milyen részekből áll össze a közkedvelt targoncás képzésünk!

Ha éppen álláskeresésben vagy, esetleg jártál mostanában álláshirdetési portálon, bizonyára szembesültél a ténnyel, hogy kismillió  helyre keresnek targoncavezetőt. Nem hiába nálunk, az Oktatási Stúdióban is az egyik legnépszerűbb tanfolyam a targoncás képzés. Bátran kijelenthető, hogy piacképes szakmának tekinthető. Hiszen az árumozgatás minden területen lényeges elem, az építőipartól a kereskedelemig, bármilyen ágazatban.

Első körben foglalkozzunk azzal, mire van szükség a targoncás jogsihoz, illetve milyen gépek kezelésére jogosít fel.

A targoncás jogsi megszerzésének feltételei

Akármennyire is általános munkakörről beszélünk, a targoncavezető tanfolyam elvégzésének is vannak feltételei. Ahhoz, hogy bármilyen munkahelyen szabályos körülmények között kezelhess anyagmozgató gépeket, szükséges a megfelelő képesítéssel rendelkezned. Korábban ugye az OKJ (Országos Képzési Jegyzék) rendszer keretein belül volt lehetőséged megszerezni a bizonyítványt. 2020-ban azonban eltörölték az OKJ-rendszert, a helyét pedig egy új képzési rendszer vette átt, képesítésekkel, szakképesítésekkel és alapszakmákkal. Ez az Európai Képesítési Keretrendszer (EKKR) és a Magyar Képesítési Keretrendszer (MKKR).

Azonban a képzések résztvevői számára ez nagy változásokat nem jelentett. Egészen pontosan annyit, hogy targoncavezető képzés felügyeletét a Közlekedési Hatósághoz tartozó Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) vette át teljesen.

A targoncás jogsi megszerzéséhez neked pedig csupán egy feltételnek kell megfelelned.

Mivel több dologra kell egyszerre figyelned targoncavezetés közben, miközben nagy értékért kell felelned, ezért ez a minimum elvárás és általánosságban elmondható a gépkezelői jogosítványok esetén. Ez pedig az egészségügyi alkalmassági vizsgálat megléte. Ez nyilván a legtöbb esetben csak formalitás és bagatell dolognak tűnhet, de valójában igenis fontos. Hiszen kardinális, hogy ép végtagokkal, jó látással, valamint megfelelő egyensúlyérzékkel rendelkezz, mivel általában nagy mennyiségű, nehéz árut kell mozgatnod. Akár gyalogkíséretű targoncával, akár vezető állásos targoncával, vagy vezetőüléses targoncával szeretnél dolgozni. Ezért fontos, hogy minden helyzetre megfelelően tudj reagálni.

A targoncás tanfolyam elkezdésének tehát alapvetően nincs komoly feltétele. Mi az Oktatási Stúdióban ráadásul igyekszünk mindenkinek segíteni. Ezért a képzés oldalon találsz ingyenesen letölthető dokumentumot. Eztt kinyomtatva a háziorvosodhoz elvihetsz, ő kitölti és továbbküld a helyi Fogalalkozás Egészségügyi Szakellátóhelyre, ahol kiállítják a számodra szükséges dokumentumot.

A targoncavezető tanfolyam felépítése

Bár a követelmények formai részei változtak az elmúlt időszakban, azért a képzések szakmai tartalmai változatlanok. Ennek két oka van. Az egyik, hogy a feljebb említett MKKR így határozott. A másik pedig a tapasztalatunknak köszönhető. Az elmúlt közel 20 évben mi is rengeteget tanultunk és mára bátran kijelenthetjük, tudjuk, a képzéseinken résztvevőknek mire van szüksége.

A targoncás képzés alapvetően 3 részre bontható:
 • elméleti rész,
 • gyakorlati rész,
 • vizsga.

A targoncavezető tanfolyam elméleti része párhuzamosan zajlik a gyakorlati modullal. Mivel alapvetően nagy gyakorlatot igénylő munkakörről van szó, ezért természetesen ez a blokk kap nagyobb hangsúlyt.

Azonban vannak olyan szituációk, vagy példák, amelyeket nem tudunk (vagy nem akarunk) illusztrálni, ezért ezeket elméleti oktatás keretein belül tudjuk átadni. Ennek az egyik eleme a biztonságtechnikai rész, valamint az általános munkavédelmi és elsősegély-nyújtási ismeretek.

Sajnos még a mai napig is elég nagy számban fordulnak elő munkahelyi balesetek puszta figyelmetlenségből. Ezért kardinális mindenkinek tisztában lennie azzal, mire és hogyan kell figyelnie, miért tartozik felelősséggel! Vagy, hogy milyen károkat okozhat a munkaeszköze másokban, vagy ő maga a munkaeszközben.
Emellett arra is felkészítünk, hogyha esetleg mégis megtörténik a baj és valaki sérülést szenved, akkor mit tehetsz, amíg kiérkeznek a mentők.

Ezenkívül a targoncás tanfolyam elméleti képzésén belül megtanulod az általános gépüzemeltetési ismereteket, valamint az ehhez kapcsolódó technikai részeket. Áttekintjük a munkához szükséges dokumentációs folyamatokat, valamint azt, hogy milyen biztonsági ellenőrzéseket kell elvégezni, illetve azok miért fontosak.

Ha mindezeket sikerül elsajátítanod a 1,5 hónapos képzési idő alatt, akkor mindezt egy hivatalos vizsga keretein belül bizonyíthatod a tudásod. Ez a feltétele annak, hogy hivatalosan is megszerezd a gépkezelői jogosítványt.

A targoncavezető tanfolyam vizsga, ami majdnem mindenkinek más

Alapvetően a targoncás tanfolyam menete egységesen épül fel. Azonban sokan érkeznek hozzánk úgy, hogy valamely gépcsoportra már rendelkeznek képesítéssel és a hiányzó „részre” szeretnék megszerezni a papírt. Vagy sokszor előfordul, miszerint csak egy-egy gépcsoportra szeretnének képesítést szerezni.

gépkezelő jogosítvány

Ennek alapvető oka egyszerű: több gépcsoportra külön-külön vizsgadíjat kell fizetni. Ez pedig, tekintettel arra, hogy összesen 5 gépcsoport kezelését végezheted ezen tanfolyam elvégzésével, teljesen logikus döntés.

Tehát, ha csak egy-egy targoncatípusra szeretnél targoncás jogsit, akkor ugyan a képzésben nincs változás, a vizsgát viszont gépspecifikusan kell elvégezni. Illetve, ha nem szeretnél többször részt venni targoncavezető tanfolyamon és inkább egyben letudnád, akkor a vizsgán mindegyik gépcsoportra külön-külön kell vizsgáznod a vizsganapon.

Akkor tulajdonképpen mire jogosít fel a targoncás jogsi?

Ezt a részt vegyük két részre. Az egyik a vezethető járművek sora, a másik pedig, a lehetséges feladatok, amelyeket elvégezhetsz a jogosítvány meglétével.

 • Vezethető járművek
  Ezt a kört az 54/2021. (XI.5.) ITM rendelet szabályozza. Tehát szigorú szabályozásnak kell megfelelned ahhoz, hogy hivatalosan, valamint biztonsággal használhass bármilyen targoncát akár munkahelyen, akár magánterületen.
  A targoncavezető tanfolyam keretein belül öt árumozgató eszköztípusra szerezhetsz kezelési jogosultságot, ezek:
  • Gyalogkíséretű targonca
  • Vezető állásos targonca
  • Vezető üléses targonca
  • Vontató targonca
  • Autonóm komissiózó targonca
 • Lehetséges feladatok
  Bármilyen ki- és berakodási folyamat elvégezhető a targoncás gépkezelői jogosítvánnyal, így gyorsabb lehet a logisztikai folyamatok lebonyolítása.

De egy-egy területen belül az árumozgatásban is hatalmas segítséget jelenthet, főleg ha nagy mennyiségű, nagy súlyú áru mozgatásáról van szó. Egyre elterjedtebb az úgynevezett Intralogisztika 4.0, amely megköveteli a gyors, valamint precíz munkavégzést. Ezért az árumozgatásra a megfelelő eszközök elengedhetetlenek az ipari területeken. A megfelelő eszközökhöz pedig megfelelően képzett szakemberekre is szükség van. Itt lép a képbe az Oktatási Stúdió és a profeszionális targoncavezető tanfolyam.

Ugyebár a raktározást nem kell külön kifejteni, milyen fontos a megfelelő állványozáshoz a megfelelő targonca és a hozzá tartozó szakértő személyzet. Általában elmondható, hogy egy jól felépített raktárépületben több milliárd forint értékű áru kerül letárolásra, amely könnyedén válhat semmissé. Példaként álljon itt az alábbi videó! Ez történik, ha nem megfelelő körültekintéssel végzi a targoncavezető a munkáját:

Végül, de nem utolsósorban a komissiózás területén is rendkívül hasznos, sőt szükséges eszköz a targonca. A komissiózás során az emberi és gépi munkának összhangban kell lennie. Hiszen a célja, hogy a raktárkészletből a megrendelő számára a megfelelő csomag kerüljön összeállításra. 

Láthatod tehát, a targoncakezelő tanfolyam számos lehetőséget kínál a munka világában. Ez azt jelenti, hogy egy targoncavezető tanfolyam elvégzése a te munkalehetőségeidet is bőven szélesíti.

Összegezve tehát…

Ebben a cikkben átvettük, hogy a gépkezelői képzések közül a targoncavezető tanfolyam milyen feltételek mellett végezhető el. Illetve milyen lehetőségeket nyújt egy targoncás jogsi megszerzése. Mivel jelenleg hazánkban elég nagy hiány van a szakemberekből, ezért ezen képzettséggel számtalan lehetőséged lesz a megfelelő munkakört megtalálni. A számodra szimpatikus munkahelyen. 

Átnéztük továbbá, milyen modulokból épül fel a képzés, tehát ha most jelentkezel, akkor nem lesz újdonság számodra a képzés menete. Végezetül átvettük azt is, milyen eszközök kezelésére szerzel jogosultságot, ha a targoncás tanfolyam mellett döntesz. 

Ha maradt kérdésed, vagy éppen kedvet kaptál a jelentkezésre, akkor ne habozz! Kattints az alábbi linkre, Bánfalviné Szőke Angelika kolleganőnk várja a megkeresésed!

Tekintse meg képzéseinket itt: