Hasznos információk

Hasznos információk
Képzéssel, vizsgával kapcsolatos információk, hogy tud mire számíthatsz.

Mi kell a képzés megkezdéséhez?

 • Személyes adatok (személy igazolvány, lakcímkártya)
 • Orvosi alkalmasság: Foglalkozásegészségügyi szakellátóhely által igazolt orvosi alkalmasság vagy korábbi Gépkezelő jogosítvány esetén abban lévő orvosi alkalmasság (Az orvosi érvényessége legalább a vizsgát követő egy hónapig legyen jó.)
 • Korábbi Építőgépkezelői vagy Gépkezelői jogosítvány (ha van)
 • Korábbi szakirányú OKJ-s bizonyítvány (Targoncavezető, Könnyű- vagy Nehézgépkezelő, Építő- és anyagmozgató gép kezelője (Targoncavezető szakmairány) – Ha van

Hiányzás az oktatásról

Az előírt képzési órákról nem lehet hiányozni.

Meddig lehet visszalépni a vizsgától?

A vizsga előtt 15 nappal lehet a vizsgáról visszalépni, vagy az eredetileg tervezett gépcsaládból visszamondani. Ezt követően az elektronikus vizsgarendszer lezár, nincs módunk módosításra.

Mikor kell érkezni a vizsgára?

A kiír vizsgaidőpont előtt legalább 20 perccel meg kell jelenni a szóbeli vizsgateremben, hogy a vizsgához szükséges adategyeztetést a vizsgabizottság elvégezze. A vizsga megkezdése után érkezőktől a vizsgabizottság megtagadhatja a részvételt a vizsgán!

(A vizsgák rendszerint 10 órakor kezdődnek Székesfehérvár, Ecser, Szigetszentmiklós logisztikai központban, 9 órakor Hejőkürtön.)

Mit kell hozni a vizsgára?

 • A vizsgára érvényes személy igazolvány szükséges (esetleg útlevél + lakcímkártya, jogosítvány + lakcímkártya). Személyazonosító okmány nélkül nem lehet vizsgázni!
 • Munkavédelmi cipő/bakancs a gyakorlati vizsga idejére.
 • Kapott jegyzeteket
 • Felmentés esetén szakirányú OKJ-s bizonyítvány
 • Korábbi gépkezelő jogosítvány.
  Figyelem! A korábbi „A” vagy „B” kódszámos jogosítványt a vizsgán le kell adni. Akinek a nevére már korábban volt jogosítvány kiállítva nem kap új jogosítványt amíg a régi le nem adta.

A vizsga

A vizsga szóbeli és gyakorlati részekből áll.

A szóbeli vizsgán az alábbi témakörökből kell vizsgát tenni:

 • A – Általános munkavédelmi és elsősegélynyújtási ismeretek
 • B – Általános műszaki és üzemeltetési ismeretek
 • C – Speciális gépszerkezeti ismeretek

(Fontos! 5 éven belüli Gépkezelő jogosítvány esetén csak a C témakörből kell szóbeli vizsgát tenni. Szakirányú OKJ-s bizonyítvány esetén nem kell szóbeli vizsgát tenni. – A felmentésre jogosító dokumentumot a vizsga elején eredetiben be kell mutatni!)

A vizsgán minden előírt témakörből tételt kell húzni. A C témakör gépcsaládonként változik, így annyiszor kell tételt húzni amennyi gépcsaládból történik a vizsga.

Témakörönként kb. 5 perc felkészülési idő áll rendelkezésre, ezt követően. Póttétel húzásra nincs lehetőség!

Gyakorlati vizsga

A gyakorlati vizsgán az oktatáson megismert feladatot kell végre hajtani. Minden gépből végre kell hajtani a gyakorlati feladatot amire vizsgát kell tenni.

Külső segítség a szóbeli vizsgán

A szóbeli vizsga alatt nem megengedett eszközök használata (pl: puskázás, telefon használat) esetén a teljes vizsgáról kizárják a vizsgázót. A teljes vizsgát meg kell ismételni. Az eddigi tapasztalat alapján ilyen esetben 3 hónapos eltiltást ír elő a KAV, a pótvizsgát ezt követően lehet megtenni.

A vizsga vége

A vizsga az adategyeztetés, szóbeli és gyakorlati vizsga teljesítésekor befejeződik a vizsgázó számára. Nem kell megvárni amíg mindenki levizsgázik, nincs záró értékelés.
A Gépkezelő jogosítványok 2-3 hetes átfutási idővel készülnek el, melyeket a logisztikai központokba juttatunk el. Ahol az oktatásért felelős kolléganőtől, vagy területi vezetőtől kapjátok meg.

Ha nem sikerül a vizsga

A vizsgabiztosok a vizsgarészeknél jelzik, ha sikertelen a vizsga. Ez esetben pótvizsgát lehet tenni egy következő vizsgán.  Pótvizsgát már csak abból a témakörből kell teljesíteni, amelyik nem sikerült.